Blog

Az egészségpénztári tagság előnyei

Az egészségpénztári tagság előnyei

Táppénz, csecsemő- vagy gyermekgondozási támogatás jövedelemkiegészítése illetve gyermek születésének támogatása egészségpénztári számláról.

Testi és lelki egészségünk nagyban függ attól, hogy hogyan törődünk szervezetünkkel és hogyan gondoskodunk önmagunkról.

Egy munkavállalóival törődő vállalkozás tudja és nemcsak kötelességének, hanem küldetésének tekinti munkatársai biztonságának és egészségének megóvását, ezért amely cégnek lehetősége engedi, nem szabad kihagynia juttatási vagy cafeteria csomagja összetételéből az egészségpénztári számlanyitást és ehhez a havi rendszeres hozzájárulást munkavállalói számára.

Az egészségpénztári tagok nemcsak egészségügyi termékeket vásárolhatnak vagy magánegészségügyi szolgáltatásokat vehetnek igénybe és finanszírozhatnak a befizetett összegekből, hanem megtakarításokat is képezhetnek vagy egyéb pénzügyi előnyeik keletkezhetnek tagságuk folyományaként. A legismertebb ezek közül a pénztári befizetés után járó adóvisszatérítés, mely meghatározott százalékban és maximalizált összegben igényelhető vissza az éves adóbevallásban illetve bizonyos szolgáltatóknál az egészségpénztári kártyával történő fizetést kedvezményekkel is honorálják, így akár 5-10-15%-ot is megtakaríthatsz a választott termék megvásárlásával vagy szolgáltatás igénybevételével.

De most néhány olyan tagsági előnyre szeretném felhívni a figyelmedet, amelyekről kevesebbet beszélünk és kevésbé vannak a köztudatban. Hogyan egészítheted ki a táppénzedet, csecsemő- vagy gyermekgondozási támogatásodat az egészségpénztári számládról illetve hogyan támogathatod gyermeked születését extra bevétellel?

Mindannyiunk életében eljöhet az idő, akár tervezetten vagy akár váratlan esemény kapcsán, hogy nem a szokásos jövedelmünk folyik be a családi kasszába, hanem kevesebb. Az egészségpénztári tagság és a befizetések ilyenkor támaszok lehetnek a nehéz helyzetekben is.

Tehát vegyünk sorba néhány lehetőséget!

1. Táppénz kiegészítése egészségpénztárból

Kiegészíthető a jövedelem betegség, baleset okozta bevételkiesés esetén az egészségpénztári szolgáltatáson keresztül.

A támogatás összege a táppénz megállapításának alapjául szolgáló összeg, például korábbi igazolt bér és a folyósított táppénz összegének különbözete.

Tudnivalók az igénybevételéről:

 • A jövedelem-kiesés a keresőképtelenség első napjától számításba vehető és a gyermek betegsége miatti keresetkiesés esetén is jár.
 • Munkáltatói igazolás alapján igényelhető.
 • Kizárólag a pénztártag keresőképtelensége esetén igényelhető.

Példaszámítás:

Tegyük fel, hogy a teljes havi nettó béred egy hónapban, melyet végigdolgoztál betegség és bármilyen akadályozás nélkül:300.000 Ft
Egy következő hónap nettó bére, amikor néhány napot beteg voltál és táppénzt kellett igénybe venned:265.000 Ft
Különbözet:
-> Az egészségpénztári számládról támogatásként igényelhető, amennyiben az összeg rendelkezésre áll.  
300.000 Ft - 265.000 Ft
=35.000 Ft

A pontos összegek megadásában mindig a munkáltatód fog segíteni én csak egy egyszerű példán keresztül szemléltettem, hogy bizonyos esetekben nem kell bevételkieséstől tartani a családi kasszának.

2. Csecsemő- vagy gyermekgondozási támogatás kiegészítése

„Kiegészíthető a csecsemő- vagy gyermekgondozási támogatás díja az egészségpénztári szolgáltatáson keresztül.

Tudnivalók az igénybevételről:

 • CSED, GYED folyósítása alatt, legfeljebb az ellátás alapjául szolgáló összeg mértékéig.
 • CSED folyósítása a jogosultság kezdetétől +168 napig, a GYED pedig a CSED lejártát követően a gyermek kétéves koráig jár.
 • Havi rendszeres szolgáltatás.
 • Pénztártag és a szolgáltatás jogosult jogán is igényelhető.
 • CSED vagy GYED kiegészítésének összege legfeljebb a csecsemőgondozási díj vagy gyermekgondozási díj megállapításának alapjául szolgáló összeg és a folyósított összeg különbözete.”

3. Gyermek születésének támogatása, vagyis a szülési segély

Ha gyermeked születik, akkor kérheted a pénztári számládról egy meghatározott összeg kifizetését és az így felvett pénzt már arra költöd, amire akarod, tehát nem csak egészségmegőrzéssel kapcsolatos termékeket vásárolhatsz belőle. 

„Tudnivalók az igénybevételről:

 • Egyszeri, egyösszegű támogatás.
 • Igényelhető a gyermek megszületése illetve örökbefogadás esetén is.”
 • Pénztártól függően van maximumösszege a felvehető összegnek.

A pontos részletekkel és a benyújtandó dokumentumokkal kapcsolatban természetesen minden egészségpénztárnál külön kell tájékozódni, de a fentiek egy kiváló iránymutatást adnak arra vonatkozóan, hogy ne csak az jusson eszünkbe az egészségpénztári tagság pozitív hozadékaként, hogy a patikában kiválthatjuk receptjeinket vagy más gyógyhatású készítményt vásárolhatunk helyben, annak ellenére, hogy én is ezeket a szolgáltatásokat használom leggyakrabban és ezeknek élvezem az előnyeit a legtöbbször. De! Ez a lehetőség ennél sokkal több.

Az egészségpénztári tagság szinte minden élethelyzetben pozitívumokkal jár, a felhasználási lehetőségek száma széles skálán mozog!

Azonban azt se feledd, hogy ha többet szeretnél félre rakni a várható vagy nem várható egészségügyi kiadásaidra, mint a munkáltatód hozzájárulása, erre is van lehetőséged, hiszen a befizetéseket kiegészítheted, sőt, egy lépéssel munkáltatód előtt járhatsz, hiszen lehetsz már akkor pénztári tag, amikor még nem került bevezetésre munkahelyeden a juttatás vagy esetleg még csak fontolgatják munkahelyi vezetőid a bevezetését. Minden megoldás lehetséges, ha az egészségedről van szó!

Mivel az egészségpénztári tagságról és annak előnyeiről írni tulajdonképpen egy végtelen történet, így egy blogsorozattal készülünk nektek a szintén a back office területén tevékenykedő kolléganővel. 😊 Terveink szerint a következőkben is azokra a lehetőségekre fókuszálunk, amelyeket kevésbé ismerhetsz, mert szeretnénk, hogy jól tájékozott legyél és szeretnénk, hogy tudd, hogy egészségpénztári tagnak lenni, egészségpénztárba fektetni a pénzünket nem csak az előtakarékosság, a pénzügyi tudatosság és az öngondoskodás miatt jó.

Hajdara Anna


Stresszkezelés a munkahelyen

Stresszkezelés a munkahelyen

Szorongás, állandó fáradtság, nyomott hangulat, görcsös izmok, koncentrációs- és alvászavar; megannyi tünet, mely a hosszú távon fennálló stressz hatására jelenhet meg.

Tovább olvasom
Kommunikáció a munkahelyen

Kommunikáció a munkahelyen

Az adesso orange Kft. alapelvei az elkötelezettség, megbecsülés és kommunikáció. Ezek az egyik legfontosabb alapkövei bármely jólműködő emberi kapcsolatnak. Az utolsó építőelem jelentőségét, cégünk életében betöltött szerepét mutatom be a blogomban.

Tovább olvasom