Blog

A csapatépítés jelentősége

A csapatépítés jelentősége

A csapatépítés a szervezetfejlesztés egyik nagyon fontos alapja és igenis, ezzel is növelhető a teljesítmény javítása egy csapat-alapú környezetben, ez is az egyik tulajdonképpeni célja.

Hozzá kell tenni, hogy ez nem csak munkahelyi körülményekre igaz, hanem akár iskolai osztályokra, sportcsapatokra is.

A közös tréning értelemszerűen nem a szakmai tudás fejlesztésére vagy a munkatársak szakmai továbbképzésére fókuszál, hanem az emberi kapcsolatok javítására, hogy a csoportból csapat váljon.

Maga a csapatépítés egy gyűjtőfogalom, célja sokoldalú, lehet a fentieken kívül még a vállalati értékek tudatossá tétele, a vállalaton belüli szervezeti változásokra történő felkészülés, a csapaton belüli szerepek kialakítása, tisztázása, megerősítése vagy a személyes problémák felszínre hozása, melyek a csoporton belüli tagok között alakultak ki. A kialakult problémák csökkenthetik a munkavégzés, problémamegoldás hatékonyságát, mert a fókusz átkerül a munkáról a személyes konfliktusokra. Mivel a különböző feladatok együttműködést követelnek meg a tréningen résztvevőktől, így az előkerült gondok felszínre kerülésével ezeket kezelni is lehet.

Csapatépítő tréningek kínálatában manapság már nem is kérdés, hogy számos lehetőség közül válogathatunk. Szervezés során természetesen figyelembe kell venni a csapat létszámát, összetételét, a rendelkezésre álló időt illetve költségeket. Nagy felelősséggel jár mindenkinek a kedvében járni, így érdemes végig gondolni azt is, hogy melyek azok a tényezők a teljesség igénye nélkül, amelyek miatt rosszul sülhetnek el a programok:

 • Kötelező jelleg.. Például karaoké.. inkább taszító, mint vonzó azoknak, akik nem szeretnek énekelni.
 • Későn kezdődő, éjszakába nyúló program.. A gyerekes kollégákat eleve kizárja, de azokat is, akiknek sok idő taxizni.
 • Már százszor voltunk.. Az évről-évre visszaköszönő programok nem változatosak, mindenki tudja mi következik, nem hoznak új színt a munkatársak életébe, nem inspirálnak már senkit.

Ilyenkor van lehetőség az egész éves teljesítmény értékelésére, a tervezett és tényleges gazdasági adatok összehasonlítására, a következő évi tervek előrevetítésére. Általában csak pozitív dolgokról beszélgetünk, hiszen a közösen elért és megélt sikerek kovácsolják igazán össze a csapatot. Ha pedig vannak témák, amelyek még kezelésre szorulnak, azok megoldását év elejére halasztjuk és akkor korrekciózzuk azokat a területeket, amelyek még erre szorulnak. Az egész éves hajtás és termelés végén mindenkinek jól jön egy kis pihenés, a rendezvényen csapatösszerázó, önfeledt szórakozással alapozzuk meg a következő termelő évünket. Így érhetik el a munkáltatók is a csapatösszetartást, megbecsülést és támogatást a munkatársak részéről.

December elejét tekintve remélhetőleg minden blogolvasónál éppen aktualitást nyer az év végi munkahelyi karácsonyi rendezvény: vagy még kellemes várakozással van efelé vagy már túl is van rajta és izgalmas élményekkel gazdagodott.

Nekem szerencsém van, a munkáltatóm nagy figyelmet fordít rá, hogy változatos lehetőségeink legyenek csapatépítő rendezvényeken való részvételre, akár nagy szervezeti, kis szervezeti vagy csoportszinten, belföldön és külföldön egyaránt. A témának minden oldalát megismerhettem, hiszen nem egyszer szervezőként is részt vettem a rendezvényeken. És hogy egyébként még mivel gazdagodtam? A teljesség igénye nélkül:

 • Remek trénereket vagy például a tréning során közreműködő színészeket ismerhettem meg
 • Olyan fejlesztéseket kaptam, melyeket egyénileg nem tudtam volna kivitelezni, csak a csapat részeként
 • Nem csak a csapat tagjait, hanem önmagamat is jobban megismerhettem
 • Rávilágítást kaptam az erősségeimre és a hiányosságaimra
 • Jobban fókuszáltam a munkatársaim és a munkahelyem értékeire
 • Kiléptem a komfortzónámból a feladatmegoldások alatt
 • Sokféle programon vehettem részt
 • Nemcsak a közvetlen munkatársaimat, hanem a cégcsoportbeli munkatársaimat is megismerhettem
 • Megismerhettem a problémákat, kérdéseket a munkatársaim szemszögéből is
 • A workshopokon keresztül megismerhettem a munkatársaim tevékenységeit, melyek nekem nem szakmába vágók
 • Rengeteget nevettem

…stb.

És a végére egy kis válogatás a saját fotótáramból, amelyek a közös élmények alatt születtek nálunk😊

Kívánok mindenkinek hasonlóan pozitív vagy még pozitívabb élményeket nemcsak az év végi csapatépítő rendezvényekre, hanem az év közbeniekre is és minden munkanapra!Felhasznált forrás

Hajdara Anna


Stresszkezelés a munkahelyen

Stresszkezelés a munkahelyen

Szorongás, állandó fáradtság, nyomott hangulat, görcsös izmok, koncentrációs- és alvászavar; megannyi tünet, mely a hosszú távon fennálló stressz hatására jelenhet meg.

Tovább olvasom
Kommunikáció a munkahelyen

Kommunikáció a munkahelyen

Az adesso orange Kft. alapelvei az elkötelezettség, megbecsülés és kommunikáció. Ezek az egyik legfontosabb alapkövei bármely jólműködő emberi kapcsolatnak. Az utolsó építőelem jelentőségét, cégünk életében betöltött szerepét mutatom be a blogomban.

Tovább olvasom