Blog

A személyi jövedelemadó bevallás tervezetének ellenőrzése

A személyi jövedelemadó bevallás tervezetének ellenőrzése

és az 1+1%

2017 óta már nem kell a személyi jövedelemadó bevallás (vagyis eSZJA) elkészítésével foglalkoznunk, hiszen az adófizetők nagy részének (például egyéni vállalkozóknak nem) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (röviden NAV) készíti el a bevallás-tervezetét és különböző csatornákon juttatja el számukra. A NAV figyelembe veszi a munkáltatónk, kifizetőnk által megadott bevallási adatok alapján a jövedelmünket, kiszámítja, hogy van-e visszaigényelhető vagy fizetendő személyi jövedelemadó illetve figyelembe veszi a kedvezményeket. A tervezetet minden év március 15-ig eljuttatja ügyfélkapunkra, általában éppen ezen a napon, korábbi érkeztetést én még nem nagyon tapasztaltam. Akinek nincs ügyfélkapus regisztrációja, felülete, az más módon, papíralapon is kérheti a lakcímére a dokumentumot, ennek pontos menetéről, a határidőkről a NAV honlapján tudtok tájékozódni: https://nav.gov.hu/szja

Tehát elérkezett a határidő, kezünkben tartjuk az aktuális személyi jövedelemadó tervezetünket, DE ezzel még nem ért véget a folyamat! Az adatokat minden esetben ellenőrizni kell! Erre minden évben május 20 éjfélig van lehetőségünk! Ha ezután nézegetjük és tapasztalunk hibát vagy ezután jut birtokunkba olyan információ, melyet a bevallásban szerepeltetni szükséges, akkor a hiányosság pótlását, a szükséges módosítást már csak bonyolultabb módon, úgynevezett önellenőrzéssel, az adóbevallás helyesbítésével tudjuk elvégezni. Az időben felfedezett eltérést is magunknak kell módosítani az igazolásaink alapján az online felületen, de lényegesen egyszerűbb és gyorsabb.

DE miért is szükséges a tervezetet ellenőrizni?

 • Először is, benne van a nevében, hogy ez egy „tervezet” és nem a konkrét bevallás (Eddig a pontig nem minősül olyan dokumentumnak, amely minden esetben teljeskörűen tartalmazza az összes bevallandó adatot!)
 • Léteznek olyan jövedelmek, bevételek, amelyekről az Adóhivatalnak nincsenek információi pld. ingatlan bérbeadásból származó jövedelem
 • Nincs minden adókedvezményről információjuk, főként az év közben igénybe nem vett adókedvezményekről pld. első házasok kedvezménye
 • Túlfizetés, visszajáró adó esetén ki kell tölteni, hogy az adó összegét az adózó hova, milyen bankszámlaszámra vagy címre kéri vissza
 • Illetve…mindenki tévedhet! 😊

Hogyan álljunk neki az ellenőrzésnek?

 • Nyissuk meg a bevallás tervezetet vagy vegyük magunk elé papíralapon!
 • Készítsük magunk elé az összes igazolást, melyek adatainak szerepelnie kell az adóbevallásban!

Ezek jellemzően:

  • M30 igazolás a munkaviszonyból származó jövedelemről (munkáltatótól érkezik minden év január 31-ig az előző évi igazolás)
  • igazolás a külföldi kifizetőtől
  • ingatlan értékesítés szerződése
  • ingó értékesítés szerződése
  • ingatlan bérbeadás szerződése
  • évközben érvényesített/nem érvényesített családi kedvezmény, személyi kedvezmény, első házasok kedvezményének ..stb. igazolása
  • igazolás nyugdíjbiztosítás befizetéséről (szolgáltatótól érkezik minden év január 31-ig az előző évre vonatkozóan)
  • igazolás önkéntes nyugdíjpénztárba való befizetésről (szolgáltatótól érkezik minden év január 31-ig az előző évre vonatkozóan)
  • igazolás egészségpénztári befizetésekről (szolgáltatótól érkezik minden év január 31-ig)
   …stb.
 • Haladjunk a NAV által már kitöltött sorokban, az igazolásaink számadataihoz ellenőrizzük hozzá a NAV által a tervezetbe beírt összegeket! Minden esetben pontosan meg kell egyezniük!👆 Segítség: Sok esetben az igazolásokon szerepeltetik, hogy az adóbevallás hányadik sorában kell megtalálnod az adott hivatkozáshoz tartozó számadatot.
 • Az előttünk maradt igazolások adatait, melyek nem szerepelnek a tervezetben, írjuk be az adóbevallás megfelelő sorába!
 • Minden sort olvassunk el, nehogy elessünk az adó visszaigénylésének lehetőségétől vagy elmulasszuk adófizetési kötelezettségünket!

Az igazolások megőrzésének határideje az adóbevallás benyújtását követő 5.év vége!

Aktuális példa:

2022.évi bevallás benyújtásának határideje: 2023.05.22 (Május 20-a ezévben szombatra esik, ezért az azt követő munkanap tekintendő bevallási határidőnek!)

A 2022 évre vonatkozó igazolások megőrzésének határideje: 2023.05.22+5 év= 2028.05.22 -> Ezév vége: 2028.12.31

Bár az adóbevallás tervezet NAV általi készítésével a hibázási lehetőségek csökkentek adózói oldalról, azért mégis elfordulnak. Mivel korábban én magam is készítettem adóbevallásokat, illetve segítettem a kitöltésükben más adózóknak, van néhány jellemző hiba, amely többször előkerült. Lássuk melyek ezek!

Saját tapasztalataim alapján az adózó által leggyakrabban elkövetett hibák:

 • A rendelkező nyilatkozatok esetében a visszaigényelhető kedvezmény összegénél nincs megadva a szolgáltató neve, bankszámlaszáma (ezáltal az adózó elesik az adóvisszatérítés összegétől)

Számítási példa:

Adóévben egészségpénztárba befizetett összeg:120.000HUF
Adóévben önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett összeg:180.000HUF
Összesen:300.000HUF
A befizetett összegek 20%-a visszaigényelhető a szolgáltató számlájára, összesen:60.000HUF
Fentiek miatt elestünk a teljes összeg visszatérítésétől:60.000HUF


 • Az év közben nem érvényesített adókedvezmények kifelejtése az adóbevallásból (az adózó elesik az adókedvezmények összegétől)
 • Családi adókedvezmény érvényesítése már a magzat 91.napjától feledésbe kerül! Nem csak a születés napjától vehető igénybe, hanem már korábban is! (az adózó elesik a kedvezménytől)
 • Az adózó nem tudja, hogy személyi kedvezményben részesülhet (például gluténérzékenység miatt fellépő betegségek)

👆 Az adott bevallásban nem érvényesített kedvezményeket utólag, az öt éves elévülési időn belül, visszamenőleg, az éves adóbevallás(ok) önellenőrzésével lehet érvényesíteni, de természetesen sokkal egyszerűbb és gyorsabb a tervezet átellenőrzésekor, akár módosítással felrögzíteni a kimaradt adatokat vagy javítani a helyteleneket.

Saját tapasztalataim alapján az Adóhatóság által leggyakrabban elkövetett hibák:

 • Az év közben érvényesített adókedvezmények összegét eltéveszti, például kevesebbet generál, így visszaigényelhető adónk keletkezik, amely a valóságban nem jogos! Később problémánk származhat a jogosulatlanul felvett összeg miatt, büntetés várható! 💸
 • A tervezet figyelembe vett magzati adókedvezményt (vagy más kedvezményt), pedig nem volt várandósság a házaspár életében… Jogosulatlanul visszaigényelhető adó keletkezik, büntetés várható! 💸

💥Ha az adóbevallás tervezettel egyetértünk, nincs további teendőnk, május 20. után ugyanis a bevallási tervezet minden további adminisztráció nélkül hivatalos bevallásnak minősül majd, ha addig nem nyilatkozik másképp az adózó. 

💥Ha az adóbevallás tervezettel nem értünk egyet, akkor módosítás után a bevallást be is kell küldeni, mert ennek hiányában az eredeti, módosítások nélküli tervezet válik a magánszemély érvényes személyi jövedelemadó-bevallásává!

❗❗ Ne feledjük! A bevallás valódiságának tartalma a mi felelősségünk! ❗❗

Beszéljünk még néhány szót az 1+1% felajánlhatóságáról!

Mit is jelent az 1+1%?

Minden magánszemély, akinek adófizetési kötelezettsége van, jogosult a már befizetett adója 1+1%-át valamely nonprofit szervezetnek vagy egyháznak felajánlani.

Az 1+1% rendelkező nyilatkozat az adóbevallás nem kötelezően kitöltendő része, ezáltal sokan üresen hagyják, pedig ennek kitöltésével jó ügyért dolgozunk, támogathatunk civil szervezeteket (pld. állatvédő szervezetek, betegségmegelőzést segítő alapítványok, iskolák…stb.) tevékenységtől függően befizetett adónk 1%-ával illetve az elismert egyházakat egy másik 1%-kal.

A felajánláshoz elegendő a civil kezdeményezett adószámát és a választott egyház technikai számát feltüntetni a nyilatkozaton. Ezen adatokat a NAV oldalán ellenőrizni tudjátok: https://nav.gov.hu/ado/szja1_1/felajanlasra-jogosultak

Az 1+1% felajánlása az adófizetőnek nem kerül semmibe, a kedvezményezetteknek azonban felbecsülhetetlen támogatás. Amennyiben úgy döntesz, hogy nem rendelkezel az 1+1% felajánlásáról, úgy az összeg az állam pénztárába kerül, mint befizetett adó. A kitöltött nyomtatványt be is kell küldeni!

A nyilatkozás határideje szintén május 20!

💰 Ne feledjétek! Minden 1% számít! 💰


Felhasznált forrás

Hajdara Anna


Stresszkezelés a munkahelyen

Stresszkezelés a munkahelyen

Szorongás, állandó fáradtság, nyomott hangulat, görcsös izmok, koncentrációs- és alvászavar; megannyi tünet, mely a hosszú távon fennálló stressz hatására jelenhet meg.

Tovább olvasom
Kommunikáció a munkahelyen

Kommunikáció a munkahelyen

Az adesso orange Kft. alapelvei az elkötelezettség, megbecsülés és kommunikáció. Ezek az egyik legfontosabb alapkövei bármely jólműködő emberi kapcsolatnak. Az utolsó építőelem jelentőségét, cégünk életében betöltött szerepét mutatom be a blogomban.

Tovább olvasom
A csapatépítés jelentősége

A csapatépítés jelentősége

A csapatépítés a szervezetfejlesztés egyik nagyon fontos alapja és igenis, ezzel is növelhető a teljesítmény javítása egy csapat-alapú környezetben, ez is az egyik tulajdonképpeni célja.

Tovább olvasom