Blog

Felhőalapú számítástechnika

Felhőalapú számítástechnika

Napjaink üzleti és informatikai életének az egyik legdivatosabb kifejezése a „cloud”, „cloud computing”. De mit is takar valójában a kissé futurisztikusnak ható felhő alapú számítástechnika?

A felhőszolgáltatások lehetővé teszik, hogy helyi adattárolás helyett a szervezeti rendszerek kiszervezésre kerüljenek külső szolgáltató által megosztott rendszerre. Egyszerűbben megfogalmazva úgy tekinthetünk a felhőben tárolt adatainkra, mint a bankban tárolt pénzünkre. Nincs fizikailag nálunk, de a kártya és a különféle bankok által kiadott alkalmazások segítségével ugyan úgy használhatjuk, rendelkezünk vele. Persze az egyszerű adattárolásnál jóval több lehetőség rejlik a felhőszolgáltatások használatában.

Számos előnnyel rendelkezik

 • Költséghatékony: felhő megoldás használatával jelentősen csökkenthető egy vállalat IT részlegre fordított büdzséje. A helyi adatközpontok, hardver- illetve szoftvervásárlásokra szánt kiadások nagymértékben redukálhatók.
 • Gyors és rugalmas: adataink csak pár kattintásra vannak tőlünk. Rugalmasan hozzáférünk, bármikor, bárhonnan elérhetők.
 • Skálázható: tovább csökkentve a vállalati költségeket, a felhőszolgáltatások teljesen igényeinkre szabhatók – mindig az igényelt mennyiségű erőforrást nyújtják. Így megfelelő beállítások esetén csak azért fizetünk, amit valóban használunk is.
 • Megbízható: a back-up folyamata a hagyományos adattárolással szemben jelentősen gyorsabb. A felhőszolgáltató redundáns rendszere biztosítja a folyamatos üzletmenetet, a vészhelyreállítást és a biztonsági mentések egyszerűbbé tételét.

Mint mindennek, a cloud szolgáltatásoknak is vannak hátrányai

 • Internet kapcsolat: bár manapság már szinte magától értetődő, hogy az internet-hozzáférés megfelelően működik a nap minden szakaszában, sajnos számolnunk kell a kockázattal, hogy probléma adódhat az interneteléréssel. Ekkor a szolgáltatásokat sem tudjuk elérni.
 • Hozzáférhetőség: óhatatlanul kisebb kontrollal fogunk rendelkezni adataink felett, ha egy külső szolgáltatónál tároljuk azokat.
 • Biztonság: a legtöbb felhőszolgáltató kiemelt figyelmet szán a támadások elleni védelemre, azonban fontos szem előtt tartani, hogy az online térben létező adatok és alkalmazások mindig nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

A különböző igényekre reagálva több eltérő megoldás született. Számos felhő-számítástechnikai modell és szolgáltatás közül választhatunk. Elsőként az architektúrát szükséges meghatároznunk, hogy konkretizáljuk a felhőszolgáltatás megvalósítási típusát. Ez lehet nyilvános, magán- vagy hibrid megoldás.

A nyilvános, vagy publikus felhők esetében a kiszolgálók és tárhelyek az interneten keresztül érhetők el. A szolgáltatást egy közös infrastruktúra biztosítja.

A magán, azaz a privát felhő olyan infrastruktúra, mely kizárólag egy adott szervezet számára működik. Ez lehet vállalati hálózaton belül, vagy harmadik fél által üzemeltetett.

A hibrid felhő a fent ismertetett publikus és privát modellek kombinációja. Külön egységként léteznek, de összekötve működnek, ezúton mindkét modell előnyét kihasználva.

A felhőszolgáltatásokat típus szerint négy kategóriába sorolhatjuk: infrastruktúraszolgáltatás (IaaS), platformszolgáltatás (PaaS), kiszolgáló nélküli, valamint szoftverszolgáltatás (SaaS).

 • Infrastruktúraszolgáltatás – IaaS: infrastruktúraszolgáltatás esetén infrastruktúrára lehet előfizetni, tehát tárhely, kiszolgálók és operációs rendszerek bérelhetők. A díjfizetés általában használatalapú. Az infrastruktúra kezelése ugyan a bérlő feladata, de a hardverköltségek és karbantartási feladatok már a szolgáltatót terhelik.
 • Platformszolgáltatás – PaaS: a platformszolgáltatás már nem csak infrastruktúrát, de fejlesztéshez, teszteléshez is biztosít környezetet. Ez megkönnyíti a munkavállalók dolgát azáltal, hogy a felhő a kiszolgálókat, tárhelyet és az adatbázisok háttér-infrastruktúráját szolgáltatja. A szolgáltatás kezelése itt is a bérlő feladata.
 • Kiszolgáló nélküli megoldás: abban tér el a PaaS funkcióitól, hogy az infrastruktúra kezelése is átkerül a szolgáltató feladatkörébe, így a bérlőnek csak használnia kell a szolgáltatást, amivel a munkatársak hatékonysága nagyban növelhető, egy-egy projekt elkészítési ideje pedig csökkenthető.
 • Szoftverszolgáltatás – SaaS: a szoftverszolgáltatás nevéből adódóan szoftveralkalmazások használatát teszi lehetővé a felhőn keresztül. Az alkalmazások és a háttér-infrastruktúra üzemeltetése is a szolgáltató hatásköre.

Felhőszolgáltatás típusai

A versenyképesség alapkövévé vált egy vállalat életében a felhőszolgáltatások használata/kínálása. Igaz ez az SAP-ra is, mivel a célpiac igényli a különböző cloud megoldásokat. Az adatok felhő alapú kezelésére, elemzésére, illetve a különböző megoldások integrálására jött létre az SAP Business Technology Platform.

A kereskedelmi és szolgáltató iparban használt ERP-k esetén, a monumentális mennyiségű adattal való munka megkönnyítése és felgyorsítása érdekében különösen hasznos áttérni a felhő alapú számítástechnikára. Költségcsökkentő ereje miatt igaz ez a mikro- és kisvállalkozásokra is.

Összességében elmondható, hogy a számos pozitív tulajdonságának köszönhetően, és az átalakulóban lévő üzleti berendezés eredményeképpen a cloud technológia ismerete kiemelten fontos a piaci versenyképesség fenntartásához.

Tóth Vanda

Tóth Vanda

IT tanácsadó