Blog

Felhőalapú számítástechnika II.

Felhőalapú számítástechnika II.

Ebben a blogbejegyzésben röviden szeretnénk bemutatni egy átlagos SAP rendszerigényét, valamint az ehhez kapcsolódó virtualizációs költségeket.

A blogsorozatunk első részét itt tudjátok elolvasni.

Egy SAP S/4 HANA rendszer minimum rendszerigénye 64GB memória, 8 logikai CPU mag valamint egy SSD alapú tárhely amely az operációs rendszert, az adatbázist és a SAP alkalmazásokat tárolja; végső soron azonban a szükséges memória mennyiséget az adatbázis mérete határozza meg, ehhez kell igazítani a memória méretezését, amely kalkulációra több hivatalos alkalmazás is rendelkezésre áll.

Tehát egy S/4 HANA rendszer memória mérete alapvetően 64GB és 24 TB között mozog, viszont fontos megemlíteni, hogy egyedi konfiguráció is létrehozható akár 48TB méretig több virtuális gép összefűzésével scale-out segítségével. A scale-out több, különálló virtuális gép összefűzését jelenti egy S/4HANA rendszer számára terhelés-elosztás céljából.

A rendszer teljesítményét nagymértékben meghatározza a rendelkezésre álló CPU magok száma, amely széles skálán módosítható az igényeknek megfelelően: egy 8 CPU magos rendszertől, amely egy kisebb cég néhány tucat felhasználójának elegendő lehet, felskálázható egészen a multinacionális cégek több 10.000 felhasználót kiszolgáló rendszereikig. A felskálázás, vagy szaknyelven scale-up: az S/4HANA rendszert futtató virtuális gép erőforrásainak (CPU mag, memória, tárhely) növelését jelenti az adott virtuális rendszeren belül.

A felhasználási igényeknek megfelelően kialakított architektúra képes valós-idejű adatfeldolgozásra és továbbításra, köszönhetően az in-memory architektúrának és a magas számitási kapacitásnak köszönhetően, szemben a régebbi R/3 alapú SAP rendszerekkel amelyek jóval kevesebb erőforrással (CPU, memória) és lassabb tárhellyel rendelkeznek.

Az in-memory adatbázis alatt olyan rendszert értünk, ahol a tárolt és kezelt adatok elsődleges példánya a fizikai memóriában található, szemben a lemez-alapú adatbázisokkal, ahol lemezes-alapú háttértáron található.

Az S/4 HANA rendszerek másik előnye a Fiori alapú applikációk használatának egyetlen közös felületen történő egyesítése, amely szinte bármennyi back-end rendszerből állhat. Ez a felület a Fiori Launchpad, amelyhez a rendszerek összekapcsolását elősegítő platform az SAP Business Technology Platform. Ezek a megoldások lehetővé teszik, hogy egy SAP felhasználó elérje a számára összes releváns tranzakciót és műveletet a munkavégzéséhez egyetlen felületen, függetlenül attól hogy hány darab különböző SAP rendszer dolgozik a háttérben.

A bevezetőben említett 3 szolgáltató piaci versenye kiegyensúlyozott árakat eredményezett. Ezeket gyűjtöttük össze, és egy közepes méretű SAP rendszer felhő-alapú virtualizációs költségeit mutatjuk be részleteiben. Fontos megemlíteni, hogy ezek a költségek csak a hoszting költségeket tartalmazzák, a licenc és egyéb opcionális szolgáltatásokét nem.

Virtuális Gép árösszehasonlítás az Amazon Web Services, Microsoft Azure és Google Cloud Platformok között

Példának egy olyan rendszert nézünk, amely 2 TB memóriával és az ehhez szükséges teljesítménnyel rendelkezik, egy többszáz felhasználót kiszolgáló környezetben.

Az alábbiakban bemutatott példák 1 éves előfizetéssel, saját/hozott linux disztribúcióval, valamint 2 TB SSD tárhellyel rendelkeznek egy Nyugat-európai adatközpontban. Az árak és konfigurációk a 2022. júliusi állapotot tükrözik.

Maximum értékekAWSMS AzureGCP
CPU magok száma448480416
Memória (Terabyte)24 TB24 TB12 TB
Hálózati sávszélesség (Gbps)38 Gbps25 Gbps32/16* Gbps
Példa VM konfig. (CPU/Memória)
128/1952128/200080/1922
A példa VM ára (USD)8645$8067$7072$
Minden további 1 TB SSD ára (USD)122$77$204$

*CPU-platform függő

Maximum kapacitás: 24 TB memória + 448 CPU mag + 38 Gbps hálózati sávszélesség VM-enként.

Configure Amazon EC2 

Példa VM:

128 CPU mag + 1952 Gb memória + 2TB SSD = 8645 USD/MonthMicrosoft Azure

Maximum kapacitás: 24 TB memória + 480 CPU mag + 25 Gbps hálózati sávszélesség VM-enként.

Microsoft Azure pricing calculator

Példa VM:

128 CPU mag + 2000 GB memória + 2TB SSD = 8067 USD/MonthGoogle Cloud Platform

Maximum kapacitás: 12 TB memória + 416 CPU mag + 32/16 Gbps hálózati sávszélesség VM-enként CPU platform függően.

Google Cloud products calculator

Példa VM:

80 CPU mag + 1922 GB memória + 2TB SSD = 7072 USD/Month

Az SAP a figyelmét a felhő-alapú szolgáltatásokra kezdte el áthelyezni az előző évtized elején, és kezdte el fejleszteni az azóta egyre szélesebb körű szolgáltatásokat nyújtó termékeit. Az SAP szoftverei alapvetően a közép és nagyvállalatok igényeinek kiszolgálására jöttek létre , amely megmutatkozik egy ilyen rendszer létrehozásának és fenntartásának a költségeiben is. Bár a felhő-alapú megoldások hosszútávon jelentősen nem olcsóbbak az On-Premise megoldásoknál, adminisztrációs, idő és erőforrás-skálázhatóság szempontból sokkal gyorsabb és egyszerűbb a menedzselésük, miáltal könnyebben tudja követni a változó vállalati feltételeket és igényeket információtechnológiai szempontból.

A jövőben az ilyen villámgyors rendszerek nyújtotta előnyök még hangsúlyosabban gyakorolhatnak hatást a piaci versenyhelyzetre ebben a feszített tempójú világban.

Szlobodics György