Blog

Hogyan csökkentheted a bankszámlád költségeit?

Hogyan csökkentheted a bankszámlád költségeit?

Ebben a blogban a bankszámlánk költségeinek lehetséges csökkentéséről lesz szó! Azért ezt a témát választottam most nektek, mert nem biztos, hogy mindenki észreveszi, hogy mennyi pénz tűnik el havi szinten a bankszámlájáról „bankköltség” címen.

A tudatos pénzügyi lépések jó esetben mindannyiunk életének a részei vagy vágyunk arra, hogy a részeivé váljanak, beleértve a pénzügyileg megfontolt döntéseket, előtakarékoskodásokat, befektetéseket, biztosításokat, bevételnöveléseket, költségcsökkentéseket, a felesleges dolgok megvásárlásának elhagyását és még folytathatnák a felsorolást. Akár kicsiben, akár nagyban menedzseli valaki a pénzügyi döntéseit tudatosan, egyvalamiben egyet érthetünk: ha megoldható, hogy valamiért kevesebbet fizessünk vagy egyáltalán ne fizessünk, annak járjunk utána! 

De mielőtt belevágunk, hoztam nektek egy kis érdekességet. 😊

Hogyan alakulnak ki a költekező és a spórolós személyiségek?

Annak kialakulására, hogy valaki költekező vagy spórolós típus lesz, több elmélet is született a szakértők által. Egy pszichológus, Ted Klontz például a korai civilizációs mintákban látja a megoldást, szerinte, mivel a törzsi életmódban annak idején nem volt a magántulajdon birtoklása üdvözítő cselekedet, mindenfajta spórolást kiközösítéssel büntettek a közösségben vagy az akkori rövid élettartam is lehet magyarázata annak, hogy nem hosszú évekre rendezkedtek be az emberek, nem is volt értelmezhető számukra a raktározás, „félretevés” gondolata.

Egy másik elmélet szerint a gyerekkori minták a meghatározók, ki milyen élménnyel, tudással gazdagodott gyerekkorában a családjában, milyen tapasztalatot hozott magával a felnőttkorba spórolás/költekezés témában.

Azonban a legvalószínűbb magyarázat a spórolásra való hajlandóságnak neurobiológiai okok között keresendő. A kutatás szerint az agyunkban lévő „insula” terület a spórolásra hajlamosabb személyeknél fokozottabban aktív, úgymond fájdalmasabban rácsap a kezükre, ha valamit szeretnénk megvásárolni, - főként ha valami feleslegeset -, mint a költekezők esetében.

Bármi legyen is az igazi ok, spórolni a spórolás kedvéért is jó! 😁

És akkor most elmesélem hogy lett 0 forintos bankszámlavezetési díjam néhány évvel ezelőtt a saját számlavezető bankomnál! Izgalmas történetnek tűnik elsőre, de képzeljétek, mindösszesen annyi történt, hogy bementem személyesen a bankfiókba, vagyis be kellett mennem személyesen, mivel az ügyintézéseim 95%-át már online bonyolítom különböző, jól ismert okok miatt: időspórolás, sorban állás elkerülése…stb., viszont még mindig vannak olyan ügymenetek, amelyek csak és kizárólag személyesen intézhetők, például a személyes okmányokban történő adatváltozás nem bejelenthető online módon. 

Na szóval! Kedves, segítőkész ügyintézőhöz kerültem, aki lelkiismeretesen rápillantott a bankszámlaadataimra és örömmel konstatálta, hogy már több, mint 15 éve vagyok hűséges ügyfelük és igen ám, de azóta bőven új kedvezmények jelentek meg bankjuknál (és elég valószínű, hogy minden létező banknál), így van lehetőségem váltani, több számlacsomag közül választhattam a tájékoztatása alapján. Átbeszéltük milyen módon használom havonta a bankszámlámat, bankkártyámat és mivel viszonylag kevés a tranzakcióm, így belekerülhettem egy nagyon alap csomagba, amelynek számlavezetéséért 0 Ft-ot (!) kellett fizetnem.

Egyrészről öröm és boldogság járta át a szívemet, hogy még ha kicsit is („Sok kicsi, sokra megy!”), de ismét tehettem valamit a pénzügyi tudatosságomért, illetve másrészt megerősített abban ez a tulajdonképpen véletlen eset, hogy még mindig van értelme személyesen felkeresnünk alkalmanként a szolgáltatóinkat! Ha nem szükséges más okból, tapasztalatom szerint évente egy alkalom bőven elég, de azt tegyük meg, mert soha nem tudhatjuk milyen előnyöket kovácsolunk egy icipici időráfordításból.

Egyébként a személyes ügyintézés előnyét szintén extra kedvezményekkel 3 hónappal ezelőtt a biztosítómnál is megtapasztalhattam, ugyanis náluk is megjelentek új kedvezmények, például a „home office kedvezmény”, amelyről 3 évvel ezelőtt még nem volt sem ismeretünk, sem ilyen kedvezmény nem létezett a biztosítóknál, hiszen a világjárvány hatása által alakult ki cirka 2-3 évvel ezelőtt. De a biztosítás egy másik téma, csak megerősítésként említettem meg. 💪

És hogy mennyit spóroltam a 0 Ft-os bankszámlavezetési díjjal?

Korábban 649Ft-ot fizettem havonta csak a bankszámlavezetésért, ez éves szinten 649Ft * 12hó = 7.788Ft! Ha nem történik meg a módosítás és tegyük fel legalább 3 évig még ezzel számolhatok (feltételezzük, hogy nem emelkednek a költségek), akkor már 23.364Ft-ról beszélünk, aminek szerintem máshol jobb helye van. 😉👗🍔💅🎄 És ez csak egy példa összehasonlítása a különböző havi költségek közül!

Hogyan csökkentheted a bankszámlád fenntartási és egyéb költségeit? A fenti 👆 tapasztalatokat is figyelembe véve

 1. Évente egyszer látogasd meg számlavezető bankod, személyes banki tanácsadód személyesen és tájékozódj az új számlacsomagokról, lehetséges kedvezményekről személyre szabottan! Lehetnek egyedi kedvezmények, amelyeket nem publikálnak nyilvánosan, ezek függhetnek a számlavezetés idejétől, a bankszámlára érkező munkabér összegétől…stb. Ismerd meg a pénzügyi és bankkártyahasználati szokásaidat 2-3 hónapon keresztül és ezeknek megfelelően válassz új számlacsomagot és bankkártyát! (A kiadásaid megismerésére és követésére már többféle telefonos applikációból is választhatsz!)
 2. Ha eddig egyáltalán nem használtál mobilbankot, mert idegenkedtél az online ügyintézéstől, akkor itt az ideje esélyt adni neki, mivel a netbankon keresztül intézni a pénzügyeidet általában sokkal olcsóbb, mint személyesen! 💰 A kényelemről már ne is beszéljünk! 🛏
  DE! Ha továbbra is maradnál a személyes ügyintézésnél, de már van mobilbankod vagy igénylés után nem vált be a használata, mondd le a szolgáltatást, mert néhány pénzintézetnél ezért az opcióért is fizetni kell és ha továbbra sem használod, csak felesleges kiadást generáltál.
 3. Tájékozódj bolti és internetes vásárlásra egyaránt használható, plasztik nélküli digitális bankkártya elérhetőségéről számlavezető bankodnál, így kikerülheted az általában 1-2-3-4-5 évente (bankja válogatja) fizetendő lejáró bankkártya miatti új kártya kibocsátási költségét vagy előfordulhat, hogy évente több ezer forintot is elkérnek „bankkártyahasználat éves díja” jogcímen az új kártya kibocsátási díján kívül!
 4. Ha használod az online bankot, mondd le az sms értesítéseket, túl sok plusz költség, akár 20-40Ft üzenetenként (bankja válogatja) teljesen feleslegesen, hiszen a mobilapplikációban és az ingyenes push üzenetekkel azonnal láthatod a pénzmozgásokat.
 5. Ne felejtsd el, hogy havonta kettő, összesen legfeljebb 150.000Ft-nyi készpénzfelvétre van ingyenesen lehetőséged jogszabály szerint! Az efeletti készpénzfelvéteket bizony nem adják ingyen, fizetni kell érte, bankoktól eltérően, illetve az sem mindegy, hogy ATM-en keresztül veszed fel, bankfiókban vagy esetleg postán… Tájékozódj a döntésed előtt!
 6. Érdemes a papír alapú értesítéseket és bankkivonatokat visszamondani, netbankból vagy mobilbankból is letölthetők ingyenesen vagy jóval olcsóbban. 📱
 7. A kártyahasználatért is sokszor fizetni kell, azonban nem mindegy, hogy egy „mezei” bankkártyád van vagy dombornyomott. Ha fizetési, kártyahasználati szokásaid megengedik, érdemes dombornyomott helyett egy egyszerűbbet választanod, sokkal olcsóbb a kibocsátási és a használati díja is.
 8. Ne keverd el, ne felejtsd el a PIN kódodat! Egyes bankoknál nem ingyenes az új igénylése! Sőt a módosítás sem mindenhol!
 9. Ne csak az első évet figyeld a bankköltségeid alakulásának! Előfordulhat ugyanis, hogy az első éved a számlanyitást követően pont kedvezményes, de a 2. vagy 3.évtől változnak a feltételek, emelkednek a költségek és kellemetlen meglepetésként érhet a fordulat. Ugyanez előfordulhat a kártyadíjjal is, az első évben lehet ingyenes, utána pedig a költsége a csillagos eget súrolja. Légy résen!
 10. Ha pedig minden kötél szakad és a számla- és kártyahasználati szokásaidnak nem találsz megfelelő számlacsomagot, kedvezményeket a számlavezető bankodnál, akkor elérkezett az idő, hogy körülnézz más pénzintézetnél is és esetleg bankot válts. Szerencsére az interneten már elérhetőek különböző online kalkulátorok, beállíthatod azokat a feltételeket, amelyeket fontosnak tartasz. A keresés után a rendszer megmutatja neked az aktuális elérhető ajánlatokat és ha szükségét érzed, az általad kiválasztott 2-3 szimpatikusnál még mindig érdeklődhetsz a továbbiakról személyesen is.

Egy kalkulátor segítségével megvizsgáltam, hogy 6 bank ajánlata alapján, ugyanazokkal a megadott feltételekkel mekkora eltérések lehetnek akár már az első évben a számlanyitási díjak tekintetében. A legolcsóbb 1.614Ft, a legdrágább 5.779Ft! Döbbenetes, hogy a különbözet 4.165Ft, 358%-kal magasabb a két bank költsége közötti különbség! A kalkulátor elérhetőségét és a vizsgált feltételeket a „Felhasznált forrás”-ban megtaláljátok! Szemezgessetek!

💰💰💰💰💰

Összességében azt tudnám tanácsolni, hogy a banki költségek csökkentésekor a legfontosabb a tudatos magatartás. Véleményem szerint egy kis utánajárással könnyen megtalálhatja mindenki a számára és az igényei számára legmegfelelőbb számlacsomagot.

Nekünk, az adesso orange Kft munkavállalóinak könnyű dolgunk van, mert a vállalati számlavezető bank kedvezményes számlacsomagokat kínál a dolgozóknak, létszámtól függetlenül lehet bankszámlát nyitni partnerkedvezményekkel. A banki kapcsolat gyakorlatilag a cég fennállása óta (2014 tavasz!) töretlen, korábbi tapasztalatok alapján az egyik legsegítőkészebb és legrugalmasabb hozzáállással intézik a banki ügyeinket.

Bárhogy is legyen, minimális időbefektetéssel profi módon csökkentheted bankszámlád költségeit vagy megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb bankot és számlacsomagot, akár te is a munkáltatód, akár kalkulátor és önálló kutatómunka segítségével, mindenképpen léphetsz egyet a „pénzügyileg tudatos” éned felé. A cél közel! 🚀


Felhasznált forrás:

Hajdara Anna


Stresszkezelés a munkahelyen

Stresszkezelés a munkahelyen

Szorongás, állandó fáradtság, nyomott hangulat, görcsös izmok, koncentrációs- és alvászavar; megannyi tünet, mely a hosszú távon fennálló stressz hatására jelenhet meg.

Tovább olvasom
Kommunikáció a munkahelyen

Kommunikáció a munkahelyen

Az adesso orange Kft. alapelvei az elkötelezettség, megbecsülés és kommunikáció. Ezek az egyik legfontosabb alapkövei bármely jólműködő emberi kapcsolatnak. Az utolsó építőelem jelentőségét, cégünk életében betöltött szerepét mutatom be a blogomban.

Tovább olvasom