Blog

Stresszkezelés a munkahelyen

Stresszkezelés a munkahelyen

Szorongás, állandó fáradtság, nyomott hangulat, görcsös izmok, koncentrációs- és alvászavar; megannyi tünet, mely a hosszú távon fennálló stressz hatására jelenhet meg.

A stressz a szervezetünk belső egyensúlyának átmeneti zavara. Rengeteg belső és külső tényező válthatja ki bennünk. Többek között a munkahelyi gondok. Fontos, hogy időben észrevegyük magunkon a tüneteket, hiszen rövid távon számos kellemetlenséget okoz, hosszú távon pedig nagyban veszélyezteti egészségünket. Kiváltó oka lehet például gyomorfekélynek, vagy különböző daganatos megbetegedéseknek is.

Mi okozhatja?

Munkahelyi stresszor lehet a túlterheltség, közeledő határidő, konfliktus a kollégákkal/ ügyféllel, nehéz feladat, tisztázatlan jog- vagy feladatkör stb. A cég felelőssége, hogy a szervezet megfelelő működésével igyekezzen egy minél stresszmentesebb légkört biztosítani dolgozóinak. Azonban feszültség és idegesség nem teljes mértékben a munkavállalón kívüli okokból adódik. Mind mások vagyunk, épp ezért másként is éljük meg a különböző életeseményeket. Az, hogy mi jelent számunkra stresszforrást, szubjektív - függ a személyes tényezőktől.

Munka vs magánélet - az irodai stresszkezelés egyik legfontosabb és véleményem szerint legnehezebb lépése megtanulni, hogyan különítsük el a magánéleti problémákat a munkahelytől. És ugyan úgy igaz ez fordítva is: ne vigyük haza magunkkal a munkahelyi gondokat! Ugyanakkor legyünk megértőek kollégáinkkal, hiszen sosem tudhatjuk, hogy kinek mi zajlik a magánéletében, milyen gondokkal küzd épp.

Kommunikáció - nem lehet eléggé hangsúlyozni a megfelelő munkahelyi kommunikáció fontosságát. Meglepődnénk, hány esetben fordul elő, hogy nem merünk egy adott kéréssel, problémával fordulni felettesünkhöz vagy munkatársunkhoz - miközben egy egyszerű, nyílt beszélgetés segítene elhárítani a stresszt okozó félreértéseket.

“Pause, recharge, restart” - tartsunk rendszeresen néhány perces szünetet!

  • kávészünet a kollégákkal
  • zenehallgatás
  • légzőgyakorlatok
  • stresszoldó játékok
  • pár perces meditáció
  • séta az iroda körül

Ezek a kis kikapcsolódások segítenek csökkenteni az idegrendszert érő terhelést és új lendületet adnak napközben.

Relaxáció - a relaxációt bonthatjuk két részre: aktív és passzív pihenésre.

  • Nagyon fontos a rendszeres sportolás; legyen az bármilyen mozgásforma. A testmozgás kémiai alapokon járul hozzá a stressz szintünk csökkentéséhez. Mozgás során endorfin szabadul fel – mely a négy boldogsághormon egyike. Ezek a hormonok nem csupán a stresszel való küzdelemben lehetnek segítségünkre, de egyfajta természetes fájdalomcsillapítóként is hatnak, s javítják az általános közérzetet.
  • A passzív pihenéssel a fizikai fáradtság ellen és a stressz ellen egyszerre vehetjük fel a harcot. Válasszunk bármilyen tevékenységet, a lényeg, hogy olyan legyen, mely kikapcsolódást nyújt. (olvasás, filmnézés, alvás stb.)

Rendszerezés - a túlterheltség érzésének elkerülése érdekében rendszerezzük feladatainkat. Nézzük át, priorizáljuk az adott napra jutó teendőket. Akár jegyzetfüzetben, akár virtuális kalendáriummal, de a ránk váró feladathalmaz átláthatóvá tétele mindig jó ötlet.

Önfejlesztés - ahogy a korábbi bekezdésben olvashattuk, mindenki másképp dolgozza fel a rá eső terheket. Épp ezért, a kiegyensúlyozottsághoz vezető út lássuk be, “önismerettel van kikövezve”. Saját magunk megismerésével nem csak a tüneteket kezelhetjük, de újabb megküzdési mechanizmusokat alakíthatunk ki. Így idővel fejlődhetünk, ami egykor bosszúságot okozott, az könnyedén leküzdhetővé válik. A problémákhoz való hozzáállásunk, szemléletmódunk nagy mértékben járul hozzá a munkahelyi terheltséggel való megküzdés sikerességéhez. És ami a legfontosabb, fel kell ismernünk, ha egyedül nem megy - forduljunk megfelelő szakmai segítségért, ha szükséges.

Stresszkezelés az adesso orange Kft. életében

Az itt felsorolt stresszkezelési tanácsok mindennapi életébe való implementálását saját tapasztalatommal szemléltetném. Úgy gondolom szerencsés helyzetben vagyok, hiszen a cég kiemelt szerepet tulajdonít a munkavállalók jóllétének. Erre az egyik legjobb példa a győri iroda “Chill zone”-ja. Egy kávészünet, beszélgetés, vagy csocsó meccs segít kiszakadni a feladatok közül, s mintegy “reset”- gombként felfrissíteni az egész napos problémamegoldáson kattogó agykerekeket. De ugyan ilyen jó hatással bír egy kis séta is az iroda épülete körül a friss levegőn.

A munkahelyi stressz csökkentéséhez hosszú távon hozzájárul a rengeteg programunk. Csapatépítők, találkozók, délutáni közös elfoglaltságok teremtik meg az egymás közti bizalmat, nyugodt légkört. 2022. október 15-én megrendezésre került egy stresszkezelő tréning is, melyen a kollégák részt vehettek, s hasznos tanácsokkal gazdagodhattak a témában. A cég életében épp ennyire fontos a szakmai tréningek szervezése is, hiszen a folyamatos fejlődés, a naprakész tudás segít, hogy magabiztosak legyünk, ezáltal bátrabban nézzünk szembe a ránk váró feladatokkal.Felhasznált forrás

Tóth Vanda

Tóth Vanda

IT tanácsadó


Kommunikáció a munkahelyen

Kommunikáció a munkahelyen

Az adesso orange Kft. alapelvei az elkötelezettség, megbecsülés és kommunikáció. Ezek az egyik legfontosabb alapkövei bármely jólműködő emberi kapcsolatnak. Az utolsó építőelem jelentőségét, cégünk életében betöltött szerepét mutatom be a blogomban.

Tovább olvasom
A csapatépítés jelentősége

A csapatépítés jelentősége

A csapatépítés a szervezetfejlesztés egyik nagyon fontos alapja és igenis, ezzel is növelhető a teljesítmény javítása egy csapat-alapú környezetben, ez is az egyik tulajdonképpeni célja.

Tovább olvasom